Welles-nietes

Van welles-nietes naar én-én? Hoe kom je daar??

Het leven is vol met paradoxen, 2 ideeën die beide waar zijn en naast elkaar kunnen bestaan. Ook in jezelf… Dat noem je ambivalentie:
Laatst luisterde ik naar een GEWELDIGE podcast van Brené Brown met Esther Perel, wát een gouden duo. Elke zin wilde ik op een tegeltje schrijven.
 
Zij deelden dat paradoxen ook binnen relaties bestaan en dat dat juist vaak wrijving oplevert.

Doordat de paradoxen, verschillen, steeds meer versterkt worden. Esther noemde dat ‘splitting the ambivalence’.
Paradox
🧠Terwijl die paradox/ambivalentie ook in onszelf aanwezig is én naast elkaar kan bestaan.

Ehm wat??

 

Voorbeeld: in het begin van je relatie voelde je je aangetrokken tot je partner omdat die anders is. Bijvoorbeeld flexibel en relaxt, terwijl jij wat meer van de 3 R’s bent (Rust-Regelmaat-Reinheid). Heerlijk dat je partner zo relaxt en flexibel is en nergens een probleem van maakt.

 

Maar na verloop van tijd ben jij ALTIJD diegene die structuur aanbrengt en opruimt. 

Je hoort jezelf dingen zeggen als ‘ik ruim hier altijd alles op, jou maakt het niks uit als de boel ontploft’. En je partner lijkt wel steeds nonchalanter te worden. Zó irritant!


Misschien heb je zelfs wel namen voor elkaar: de strenge en de relaxte…. Zo worden de verschillen versterkt.

Terwijl: jij bent ook heus relaxt en flexibel, en de ander vindt structuur eigenlijk ook fijn. Jij bent namelijk meer dan de 3 R's en de ander is ook meer dan alleen maar flexibel. Die helften hebben jullie beiden in je!

Welles nietes

De oplossing zit em in dan ook in die andere helft van jezelf benoemen en meenemen: hoe kunnen jullie het huis opgeruimd houden, een structuur hebben én daar relaxt mee omgaan?

Zo maak je samen beslissingen waarin beide paradoxen meegenomen worden. Er ontstaat geen compromis (waar je beide inlevert) maar juist win-win (een oplossing die je alleen niet kunt bedenken en voor beide winst is)!

Zo kom je samen tot schitterende oplossingen.

Welles-nietes wordt én-én!

Breinbreker of herkenbaar?

👂 De podcast luisteren

⚡ Meer leren over anders denken én daarnaar handelen? Misschien past de Empowerment Training bij jou! 

#andersdenken #andersdoen #winwin #paradox #ambivalentie #estherperel #brenebrown #krachtvankwetsbaarheid #waardevolleven #empowerment #empowermenttraining #gretigegroeiers #persoonlijkeontwikkeling #groeien #keuzes #stappenzetten #leefstijlverandering #motivatie #persoonlijkegroei #vitaliteit #ontwikkeling #persoonlijkeontwikkeling #persoonlijkleiderschap #zelfkennis #positievepsychologie

2 reacties

  1. Heel herkenbaar al lijkt het alweer een hele lange tijd geleden dat ik samen woonde met een partner, ohnee het is lang geleden. Maar ook in andere situaties goed herkenbaar, zo ia het maar net!

  2. Ha leuk je reactie! Ja deze ‘dans’ kun je ook inderdaad hebben in andere relaties: met vrienden, je kinderen, collega’s of je familie. Ook daar is de weg naar de oplossing hetzelfde, focus op de gezamenlijkheid. Succes daarmee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *