Clichés zijn uitdrukkingen die door het vele gebruik gaandeweg hun pit hebben verloren.
‘Betekenisinflatie’ aldus Wikipedia. Je hebt ze té vaak gehoord en jeuken een beetje.
Tóch zijn ze nog nog steeds (een soort van) waar. Tijd om ze eens nader te bekijken.
Vandaag ‘beter een goede buur dan een verre vriend’.
Hoe waar dit is zie ik terug in onze straat. Direct tijdens de eerste lockdown werden er boodschappen gehaald voor buren in quarantaine en ouderen die de deur niet uit durfden.
En sinds kort hebben we een straatapp. Eerst was ik terughoudend want ik dacht ‘alsof ik al niet in genoeg appgroepen zit’….
Blij dat ik er toch nu inzit want zo bijzonder wat er alleen deze maand al in gebeurde: wandeldates geprikt, spullen doorgegeven, kerstbomen met kluit vonden een nieuw thuis euh tuin, brandhout werd opgehaald, buurvrouwen werkten samen om een poes met 3 poten te verenigen met hun baasje in Leiden (#hoedan). Baby’s gevierd met lieve kaartjes in de bus en weduwen bemoedigd.
Ook via het wijkmagazine waaraan ik sinds kort meewerk hoor ik over steeds meer acties van buurtgenoten die zich inzetten voor de wijk!
En mijn lieve maatje van 81 jaar hebben we ontmoet bij de containers!
Natuurlijk zijn ‘verre vrienden’ ook bijzonder en helemaal niet zo ver meer dankzij de socials. Toch als het gaat om de kleine dingen delen in het leven en er voor elkaar ‘zijn’, is het zo fijn én handig als de ander dichtbij is.
Nabijheid wordt ook als belangrijk element genoemd in vriendschappen.
Verbinding is echt de meest genoemde waarde als ik daarnaar vraag tijdens de WAARDEvol Leven Challenge. We hebben het nodig om ons verbonden en gezien te voelen.
Dat kan dus letterlijk in de straat!
Door een berichtje, glimlach of boodschapje?
#clichevandeweek #tegeltjeswijsheid #goedebuurvsverrevriend #krachtvandebuurt #nationaleknuffeldag #waardevolleven
© 2024 Alexandra Stok
Schiedam | 06 450 36 150 | contact@alexandrastok.nl |Foto’s Iris Tempelaar