Wat als je het niet zou doen?

Vorige keer stelde ik de vraag ‘wat als je het wél zou doen?’ om te spelen met het idee dat je iets misschien wel zou doen en je eerste reactie even te laten voor wat die is: een eerste reactie. Om ruimte te maken voor opties. Zodat je daaruit bewust kunt kiezen.

Vandaag: wat als je het niet zou doen? Dat is de andere kant van dezelfde medaille. Spelen met het het idee iets wel of juist niet te doen, zijn twee kanten van dezelfde medaille. Die van keuzevrijheid! En dat is zo bevrijdend… Ook dát is spelen met opties.

Wat als je het niet zou doen

Want misschien zeg jij automatisch ja tegen iets of iemand. Omdat je je anders schuldig voelt. En ga je daarmee over je grenzen wat je vervolgens afreageert op jezelf of anderen.

Terwijl, als je even met het idee speelt, je erachter komt dat het niet is hoe je jouw tijd en energie wilt inzetten. Als je hier ja tegen zegt, waartegen of tegen wie zeg je dan nee?

Dit gaat niet over ‘alleen maar doen waar je zin in hebt’, ook dat is namelijk emotie. Het is het verschil tussen ‘zin in’ en ‘willen’ zien.

Als ik zou wachten tot ik ergens zin in had, dan deed ik echt bijzonder weinig en kwam ik de deur niet uit.

Dus kies ik soms bewust iets wel te doen. En tegelijkertijd kan ik niet overal ja op zeggen, hoe leuk of mooi iets ook is.

Dit gaat om bewuste keuzes maken. Misschien heb je er geen zin in maar sluit het wél aan bij wat belangrijk is (jouw waarden) en kies je ervoor het toch te doen. Voor jezelf of iemand anders. Of heb je er wel zin in maar past het niet.

Wow, dat is pas keuzevrijheid!
Zo word je flexibeler en bewuster in hoe je op iets reageert en keuzes maakt. Een seconde tussen wat er gebeurt (stimuli) en hoe je daarop reageert (respons) kan zoveel verschil maken! Wat als….

❔Met welk dilemma ben jij bereid te spelen? Wat als je het niet zou doen? Of wel?

Mooi weekend! 🍂 Wil je samen eens spelen hiermee? Buiten tijdens een herfstige WaardenWalk of online tijdens een Gretige Groeisessie?