To compliment or not

Kikker spiegel zo zo

‘Kijk in de spiegel en geef jezelf een compliment!’ Makkelijk of moeilijk? Iemand anders een compliment geven lukt misschien wel.

Jezelf een compliment geven of er één ontvangen kan lastiger zijn. 90% van de coachees die ik vraag ‘wie of wat is belangrijk in je leven?’ vergeet zichzelf.

Dus op deze complimentendag: kijk eens wat vaker in de spiegel van de kapper en geef jezelf een compliment! Niet over je haar of uiterlijk, al mag dat natuurlijk ook. 

Hang daar alleen niet je eigenwaarde aan op, want uiteindelijk gaat alles hangen en als je dáár dus je eigenwaarde aan ophangt, raakt ook dát in verval 😉

Hoe kun je jezelf een compliment geven?

🪞waar lukte het om voor jezelf te zorgen in een lastige situatie?
🪞welke angst heb je laatst overwonnen?

🪞wanneer lukte het om even te pauzeren, niet te reageren vanuit emotie maar vanuit je waarden?

🪞wanneer liet je juist jezelf gaan zodat de ander een inkijkje kreeg in de echte jou?

🪞wanneer liet je even je eigen gedachten of meningen van anderen voor wat ze zijn en koos je je eigen koers?

Want dat is het hele idee achter die term zelfzorg: niet vanuit tekort geven en handelen (te herkennen aan schuldgevoel, angst, manipulatie, constante erkenning zoeken of slachtofferschap) maar vanuit overvloed: ik weet dat ik waardevol ben en iets te geven heb.

Gelukt? Super, dan nu stap 2: geef iemand anders een compliment. Niet over wat je ziet áán de ander, maar wat je ziet ín de ander?

Je hoeft dit helemaal niet perfect te kunnen, we hebben allemaal werk aan de weg.

Mhhm het idee was een ‘vrolijke’ post. Dit is nu even wat het is na een intense week. Een luchtig plaatje dan maar erbij voor de balans?

En een compliment aan jou voor je doorzettingsvermogen voor het lezen van deze hele post!

Vind jij dat kijken in de spiegel lastig? Wil je eens samen kijken wat er te zien is? En ontdekken hoe je dat moois kunt inzetten? Misschien past de Empowerment Training dan bij jou of wil je liever individueel aan de slag? Laat het me weten, dan kijken we samen!