Niks.

Niks. Zo denk daar maar eens over na!

Nog best lastig over niks nadenken. Of niks doen. Niksen: vroeger toegejuicht, nu afwezig. Niks moet, alles mag.

Niks, het woord dat letterlijk ‘niets’ betekent en toch heel veel betekenis kan hebben:

Het wordt helemaal niks! Ik ben niks waard.

Het woord Niks in geel op roze ondergrond

Woorden achter elkaar geplakt die samen zomaar een hele zware lading voor je kunnen hebben. Zelfs misschien waarheid zijn voor jou. Alsof je die woorden bént? Gefuseerd heet dat. Bizar hoe woorden zo’n kracht kunnen hebben. Je in een houdgreep houden.

 

De nare ervaring die je hebt door dat woord kun je niet meer wegnemen, wél kun je naast zorgen voor jezelf, de kracht van die woorden verminderen. Dat is defusie, het uit elkaar halen van de woorden en de betekenis. Zodat er ruimte komt om anders te kunnen handelen

 

In ACT [Acceptance & Commitment Therapy/Training] spelen we met taal die een zware lading heeft om hier wat losser van te komen. Zoeken we juist die woorden op in plaats van te vermijden. Zeg maar eens 1,5 minuut ‘niks’ achter elkaar. Of een ander woord of zin die voor jou een zware lading heeft. Of schrijf het op in verschillende lettertypes. Wat doet het nu?

Hoe sta je inmiddels tegenover het woord ‘niks’ na het lezen van deze post en het zien van die letters? NIKS. Wat een raar woord eigenlijk. Het is maar een woord.


Ik hou ervan, dat spelen met taal! En zo mensen verder helpen hun waarde[n] ontdekken.

 

Vond je er niks aan? Ook goed! 😉 Liever hier samen mee aan de slag? Dat kan ook. Vanaf februari heb ik er weer meer ruimte. 

Voor een individueel Empowerment Traject of misschien wil je meedoen aan de Empowerment Training in het voorjaar? Of de gouden combi van die twee? Intakes vanaf nu. Stuur je een berichtje?